Министар правде Никола Селаковић састао се са амбасадором Финске у Србији Петри Иконеном са којим је разговарао о напретку Србије на путу ка Европској унији.

Министар Селаковић се захвалио амбасадору Финске на његовој посети и указао да је досадашња сарадња Финске и Србија била добра, али да увек има могућности за њено унапређење.

Говорећи о Поглављу 23, Селаковић је рекао да је Србија завршила Акциони план за преговарање овог поглавља, да је он потврђен од стране Европске комисије, као и да се он сада налази на разматрању код држава чланица ЕУ.

Министар је додао и то да иако Србија још увек није отворила Поглавље 23, мере и активности које су дефинисане акционим планом увелико се спроводе.Амбасадор Иконен је истакао да нордијске земље велику пажњу посвећују унапређењу свога правосуђа, и да је владавина права на високом нивоу. Он је посебну заинтересованост исказао у вези са предузетим мерама и активностима Србије у вези са борбом против корупције, као и последњим Извештајем о напретку Србије.

Селаковић је истакао да је правосуђе по својој природи јако конзервативно и да се све промене споро одвијају. Он је навео да је много лакше изградити зграду суда или тужилаштва, него реформисати људску свест, што је у процесу реформе правосуђа један од најбитнијих приоритета.

Оцена која је дата српском правосуђу, рекао је Селаковић, никога није изненадила и заправо представља реалистичну слику нашег правосудног система. Али, оно што морамо да истакнемо, нагласио је Селаковић, јесте да све што Извештај о напретку садржи као своју препоруку, ми смо већ раније поставили као своје циљеве и дефинисали мере.

Тренутно се у скупштинској процедури налази један од најбитнијих законски предлога, а то је предлог новог Закона о извршењу и обезбеђењу, који ће допринети решавању преко 1.6 милиона старих предмета и тиме растеретити рад судова, истакао је министар Селаковић. Он је рекао да је Србија од недавно има и Закон о заштити узбуњивача, као један до битних корака у борби против корупције, а да је у припреми и Закон о бесплатној правно помоћи, који је усмерен на подизање нивоа људских права у Србији.