Министарство правде добило је данас грађевинску дозволу за изградњу зграде Палате правде у Крагујевцу, у којој ће бити смештени сви правосудни органи у том граду.

Претходно је јуче Град Крагујевац без накнаде пренео у јавну својину Републике Србије парцелу у близини Правног и Економског факултета у том граду, на којој ће се налазити будућа зграда, чиме су испуњени први услови за реализацију тог пројекта.

На парцели површине око два хектара треба да буде изграђен нови објекат у коме ће бити смештено свих 11 правосудних органа у Крагујевцу.

Планирано је да то буде нова адреса Апелационог, Вишег и Основног суда у Крагујевцу, затим Апелационог јавног тужилаштва, Вишег јавног и Основног јавног тужилаштва, Апелационог прекршајног и Прекршајног суда, Привредног и Управног суда и Државног правобранилаштва, који запошљавају укупно око 800 људи.

У питању је иницијатива Министарства правде да се у Крагујевцу изгради један објекат у коме ће бити обједињени сви судови и тужилаштва који се тренутно налазе на различитим локацијама.

Планирано је да будућа зграда има бруто површину од близу 25.000 квадратних метара, а превиђена вредност радова је око 21,5 милиона евра.

Планирано је да изградња зграде буде финансирана из средстава ИПА фондова.

Град Крагујевац је на седници Скупштине града 18. октобра прошле године донео одлуку да се за ове намене уступи локација код Правног и Економског факултета.

Министарство правде, које тренутно користи објекат површине 5.193 квадрата на Тргу Радомира Путника 4, који има статус непокретног културног добра од изузетног значаја, покренуће иницијативу да Влада Србије донесе одлуку о уступању тог објекта Граду Крагујевцу за потребе будућег музеја.

Уговор о преносу неизграђеног грађевинског земљишта потписали су јуче градоначелник Крагујевца Радомир Николић и вршилац дужности помоћника директора Републичке дирекције за имовину Снежана Вукотић.