Министар правде Никола Селаковић данас се састао са политичким директором Министарства спољних послова Републике Аустрије Јаном Кикертом, са којим је разговарао о подршци Аустрије Србији у преговорима са ЕУ, као и помоћи коју ће Аустрија указати у циљу оснаживања правосудних капацитета.

Министар Селаковић се захвалио на посети и подсетио да Аустрија и Србија имају традиционално добре односе, и указао да су многе тековине аустријског законодавства уграђене у српско правосуђе.

Господин Кикерт је истакао да Аустрија подржава Србију на њеном путу ка ЕУ, и похвалио напоре које је српска Влада учинала на нормализацији односа са Приштином. Он је нагласио да постоји жеља да земље Западног Балкана „крену напред“ и да Србија има стратешки значај у том региону.

Селаковић и Кикерт су се усагласили, да ће поред политиче подршке, Србији од великог значаја бити размена искустава и експертска подршка од стране Аустрије, посебно она која је у вези са реформом правосуђа и унапређењем сарадње правосудних институција између две земље. Говорећи о приступним преговорима и отварању Поглавља 23, Кикерт је истакао да је Аустрија спремна да пружи подршку тамо где је она најпотребнија, али да Србија мора да у складу са својим Акционим планом за Пг. 23, дефинише и одреди оне области у којим је та подршка потребна.

На крају састанка, Кикерт је нагласио да је реформа правосуђа процес који увек траје, и да је потребно константно сагледавати постојеће стање, како би се правосудни систем усавршавао.