Министар правде Никола Селаковић, министар здравља Златибор Лончар и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић данас су разговарали са представником одељења за извршавање пресуда Европског суда за људска права при Комитету министара Савета Европе Катарином Недељковић, као и са ескпертом Савета Европе Грегором Вирантом, о проналажењу ефикасног механизма за извршење пресуде ЕСЉП „Зорице Јовановић против Србије“ поводом случајева „несталих беба“.

Састанку је присуствовала и Загорка Доловац, републички јавни тужилац, као и други представници министарства правде, здравља и унутрашњих послова.

Министри су истакли да Република Србија улаже велике напоре како би се пронашао ефикасан механизам за извршење пресуде ЕСЉП поводом случајева „несталих беба“, али да је помоћ Савета Европе и његових експерата од великог значај за проналажење свеобухватног решења.

Представница Савета Европе Катарина Недељковић је истакла да ће Савет Европе ставити Србији на располагање техничку помоћ која јој је неопходна у предузимању одређених корака у решавању овог проблема.

Грегор Вирант је указао да тиме што је данашњи састанак одржан на највишем нивоу, показује јаку политичку вољу државе да се овај проблем реши и исказао спремност да Србији пружи сву неопходну експертску помоћ како би се овај проблем решио на задовољавајућ начин.

Покривалице са данашњег састанка можете преузети са сајта Инфобироа.