Република Србија ће у наредних месец, до месец и по дана донети своју прву Стратегију финансијских истрага. Управо она скреће пажњу стручне јавности на нужност финансијских истрага, њихово јачање, као и на садејсво тужилаштва и полиције у успостављању реда, закона и поштовања права, рекао је министар правде Никола Селаковић приликом отварања петог међународног научног скупа „Дани Арчибалда Рајса”, који се одржава од 3. до 4. марта 2014. године на Криминалистичко-полицијској академији у Београду.

Министар Селаковић је истакао да Србија већ неколико година вредно спроводи реформу кривично-правног система. „Та реформа у домену Министарства правде започета је доношењем новог Законика о кривичном поступку и преласком на систем тужилачке истраге“, рекао је Селаковић и додао да се нада да ће на 6. Рајсовим данима међу поборницима полицијско-криминалистичке струке бити и јавни тужиоци, јер се само заједничким радом и синергијом могу постићи најбољи резултати.

Говорећи о многобројним проблемима са којим се сусрећу представници полицијско-криминслистичке струке, Селаковић је изразио уверење да ће овакви скупови, изнета знања и анализе, као и примена закључака, допринети смањењу броја проблема и њиховом што бољем решавању.

Министар Селаковић се на крају захвалио свим учесницима и организаторима у изразио уверење да ће наредни скуп окупити још већи број стручњака из земље и иностранства.