Министар правде Никола Селаковић састао се данас са Повереницом за заштиту равноправности Бранкицом Јанковић са којом је разговарао о унапређењу законодавног оквира и мера у циљу побољшања заштите маргинализованих и мањинских група у Србији.

Селаковић и Јанковић су се усагласили да и даље постоје случајеви, не само у правосуђу, већ и у целом друштву где због различитих околности долази до неравноправног положаја, како између самих грађана, тако и између грађана и институција. Они су истакли да са друге стране долази и до ситуација у којима постоји злоупотреба права од стране самих грађана или носилаца одређених функција у друштву у односу на државу и њене институције.

Током разговора, министар Селаковић је истакао да ће недавно усвојени Закона о заштити права на суђење у разумном року, заштити права грађана пред судовима и унапредити доступност правде. Овај закон, како је навео министар, Савет Европе оценио је као један од најбољих закона те врсте у овом делу Европе, који ће свакако допринети повећању одговорности носилаца правосудних функција и ефикасности правосуђа.

Повереница Јанковић нагласила је и важност што хитнијег доношења Закона о бесплатној правној помоћи, који би на најделотворнији начин омогућио свим грађанима да равноправно остварују право на бесплатну правну помоћ.

Једна од тема састанка било је и унапређење ефикасности и делотворности у пружању породичноправне и кривичноправне заштите од насиља у породици. Министар Селаковић предложио је да Повереник за заштиту равноправности у својству посматрача учествује у радној групи, која је оформљена након трагичних случајева у којима су страдале жене, жртве насиља у породици. Представник Повереника, на тај начин моћи ће да допринесе побољшању законских решења која се планирају у овој области. Селаковић је навео да радна група треба у што краћем периоду да изради модел по којем ће радити све релевантне институције у циљу брзог и ефикасног поступања у случајевима породичног насиља. Он је додао да та радна група ради и на нацрту закона којим ће се уредити организација координација и поступање државних органа у борби против породичног насиља.

На крају састанка, Јанковић и Селаковић разговарали су и о најважнијим решењима предвиђеним Нацртом грађанског законика, посебно оним који се односе на ЛГБТ популацију, као и сурогат мајчинство.