Javni poziv za izdavanje dozvola za posredovanje i upis u Registar posrednika

Ministar pravde  na osnovu  čl. 40  i 42. Zakona o posredovanju u rešavanju sporova („Službeni glasnik RS”, broj 55/2014) i čl. 2, 3. i 4. Pravilnika o postupku izdavanja, obnavljanja i oduzimanja dozvole za posredovanje i obrascu dozvole za posredovanje („Službeni glasnik RS”, broj 55/2014), a u vezi sa članom 33. Zakona o posredovanju u rešavanju sporova („Službeni glasnik RS”, broj 55/2014), objavljuje javni poziv za izdavanje dozvola za posredovanje u rešavanju sporova i upis u Registar posrednika:
 
I
 
 Za obavljanje poslova posrednika lice mora da ispunjava sledeće uslove:
 
-da je poslovno sposobno;
-da je državljanin Republike Srbije;
-da je završilo osnovnu obuku za posrednika;
-da ima visoku stručnu spremu;
 -da nije osuđivano na bezuslovnu kaznu zatvora za krivično delo koje ga čini  nedostojnim za obavljanje poslova posredovanja;
-da ima dozvolu za posredovanje;
-da je upisano u Registar posrednika.
 

 

II

Uz zahtev za izdavanje dozvole za posredovanje i upis u Registar posrednika podnosilac zahteva  dostavlja  dokaze o ispunjenosti uslova za izdavanje dozvole za posredovanje, i to:

 

1 - fotokopiju  diplome o stečenom visokom obrazovanju overenu pred nadležnim organom;

2 - dokaz o završenoj osnovnoj obuci za posrednika;

3 - izvod elektronskog čitača lične karte ili overenu fotokopiju  lične karte bez čipa;

4 - dokaz o uplati takse  propisane posebnim zakonom.

5 - izvod iz matične knjige rođenih (u originalu ili overenoj kopiji);

6 - uverenje o državljanstvu (u originalu ili overenoj kopiji, ne starije od šest meseci);

7 - izvod iz kaznene evidencije MUP RS;

8 - Uverenje da se lice ne nalazi pod starateljstvom, odnosno u evidenciji štićenika, koju izdaje Gradski zavod za socijalni rad u mestu prebivališta lica na koje se uverenje odnosi.

 

Dokumenta pod brojem 5-8 podnosilac zahteva može dostaviti uz zahtev ili zatražiti od Ministarstva pravde da ista pribavi službenim putem, u kom slučaju je neophodno da popuni i potpiše izjavu i da istu priloži uz zahtev. Za lica rođena van teritorije Republike Srbije, potrebno je navesti opštinu u kojoj je lice upisano u knjigu državljana.

U slučaju da Ministarstvo pravde pribavlja navedena dokumenta, vreme potrebno za izdavanje dozvole za posredovanje i upis u registar se produžava za vreme koje je neophodno da ministarstvo pribavi dokumenta službenim putem.

 

NAPOMENA: Lica koja se do dana početka primene Zakona o posredovanju u rešavanju sporova („Službeni glasnik RS”, broj 55/2014) nalaze na spiskovima posrednika koje vode nadležni sudovi i drugi organi ili na spisku posrednika Centra za posredovanje, kao i lica koja su do početka primene ovog zakona završila program obuke za posrednike, u skladu sa Pravilnikom programa obuke za posrednika ("Službeni glasnik RS", broj 44/05), nisu obavezna da završe osnovnu obuku za posrednike propisanu novim zakonom.

 
III
 
Zahtev za izdavanje dozvole za  posredovanje i za upis u Registar posrednika  tarifira se na osnovu Zakona o republičkim administrativnim taksama tarifni brojevi  9. i 19, u ukupnom iznosu od 2.570,00, i to 660,00  dinara na ime rešenja u vezi sa podnetim zahtevom, a za rešenje o upisu u Registar posrednika 1.910,00 dinara

Taksa se uplaćuje na broj žiro računa 840-742221843-57, model i poziv na broj 97 50-016, svrha uplate „Republčka administrativna taksa“, primalac: Budžet Republike Srbije. 

Zahtev sa dokazima dostaviti na adresu: Ministarstvo pravde  Republike Srbije, Beograd, Nemanjina 22-26, sa naznakom: „Javni poziv za izdavanje dozvola za posredovanje i upis u Registar posrednika”.

 

Zahtev se podnosi na obrascu koji je odštampan uz javni poziv ili se može preuzeti.

Kontakt za davanje obaveštenja povodom javnog poziva za imenovanje posrednika: telefon broj 011/3622-357, e-mail: posredovanje@mpravde.gov.rs

 

 

Izjava za uverenja Veličina: 0.02 MB
Zahtev za izdavanje dozvole za posredovanje Veličina: 0.05 MB