Obaveštenje

OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVNE ORGANE, ORGANIZACIJE I PRAVNA LICA KOJIMA JE IZDATA DOZVOLA ZA SPROVOĐENJE OBUKE ZA POSREDNIKE

Imajući u vidu da je Ministarstvo pravde došlo do saznanja da pojedine organizacije kojima je izdata dozvola za sprovođenje obuke za posrednike od strane Ministarstva pravde sprovode obuku u kraćem vremenskom trajanju (tri umesto pet dana sa istim fondom časova obuke), kao i danima vikenda, ukazujemo Vam na obavezu državnih organa, organizacija i pravnih lica da postupaju u skladu sa propisima, a sve u cilju održanja kvaliteta obuka i održavanja standarda koji su propisima postavljeni.

U skladu sa navedenim, ističemo da je Pravilnikom o Programu osnovne obuke posrednika („Službeni glasnik RS”, broj 146/14, u daljem tekstu: Pravilnik), donetim na osnovu člana 44. stav 1. Zakona o posredovanju u rešavanju sporova („Službeni glasnik RS”, broj 55/14) utvrđen Program osnovne obuke posrednika, te da je članom 2. Pravilnika izričito predviđeno da se osnovna obuka sprovodi u pet radnih dana, s tim da obuka u toku jednog radnog dana traje pet časova od po 45 minuta.

Odredbom člana 10. Pravilnika o bližim uslovima i postupku za izdavanje dozvole za sprovođenje osnovne i specijalizovane obuke posrednika i nadzoru nad sprovođenjem obuke („Službeni glasnik RS”, broj 13/15) je predviđeno da se Ministarstvo pravde stara da organi, organizacije i pravna lica koja sprovode obuku za posrednika ispunjavaju uslove propisane Zakonom i ovim pravilnikom.

Smatramo da je neophodno da zajedničkim snagama nastojimo da postignemo najviše standarde u oblasti medijacije, kao i obuka u vezi medijacije, te Vam ukazujemo na obavezu poštovanja citiranih pozitivnih propisa kojima je regulisan program osnovne obuke posrednika, a sve u cilju daljeg unapređenja oblasti medijacije.