Medicinski radnici u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, moći će da pristupe servisu javnog zdravlja i provere da li su novoprimljena pritvorena i osuđena lica vakcinisana protiv korona virusa pre dolaska u kazneno-popravnu ustanovu.

Ovo će u velikoj meri da olakša rad zaposlenih u Službi za zdravstvenu zaštitu koji će moći da provere vakcinalni status i sve potrebne podatke o dobijenim vakcinama, kao i da unesu podatke o imunizovanim licima u kazneno-popravnim ustanovama.

U ovom trenutku je 65 odsto osuđenih i pritvorenih lica vakcinisano u celom sistemu, dok u najvećem zavodu u zemlji, KPZ u Sremskoj Mitrovici, broj imunizovanih prelazi 80 odsto.

Zahvaljujući strogom poštovanju mera prevencije, trenutno 82 lica lišena slobode ima infekciju korona virusom, što je 0,7 odsto od ukupno 10.552 lica u zavodima.

S obzirom na veliki broj lica koji se svakodnevno primaju u zavodima, izazov od širenja infekcije je tim pre i veći zbog čega se sva novoprimljena lica smeštaju u preventivni karantin od 14  dana i testiraju antigenskim testom.

Tokom pandemije smo sačuvali human aspekt izvršenja kazne i omogućili posete uz strogo poštovanje mera prevencije i nošenje zaštitnih maski i vizira koje zavodi kupuju za osuđena i pritvorena lica.

U 10 zavoda je omogućena komunikacija sa članovima porodice preko „Vibera“ i „Skajpa“, poput OZ u Beogradu, KPZ u Sremskoj Mitrovici i Nišu, a poseban akcenat smo stavili na maloletnike i žene tako da ovaj vid kontakta postoji i u KPZ za maloletnike u Valjevu, Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu i KPZ za žene u Požarevcu.