Радна група Министарства правде завршила је рад на изради Нацрта закона о заштити података о личности и ускоро ће бити отворена широка јавна расправа о том предлогу, изјавила је министарка правде Нела Кубуровић на конференцији о новом законском оквиру заштите података о личности и правилима заштите података о личности у сектору безбедности, која је одржана у Клубу посланика.

Циљ новог закона је да пружи ефикасан механизам заштите грађана, као и да омогући међународну размену података о личности. Основни услов за овакву размену је поштовање истих правила и степена заштите који важе за заштиту података о личности између различитих међународних субјеката, истакла је Кубуровић.

Подсећајући да је актуелни закон усвојен пре више од осам година, министарка правде је истакла да је први разлог за доношење новог закона превазиђеност актуелног, недостатак већег броја одредби које такав закон мора уредити, као и многобројни проблеми у његовој примени, на које су указали како државни органи који примењују закон, тако и стручна јавност, представници невладиних организација, као и различити привредни субјекти.

Она је указала да је последњих неколико година дошло  до крупних измена у прописима у области заштите података у државама ЕУ,  које су настале као одговор на савремене токове и доступност информација, а да су те измене и нове друштвене околности изискивале нормативно усклађивање и у нашој земљи.

Министарка правде је додала да су се често у јавности могле чути критике Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности како је потребно хитно донети нова законска решења, али да је и министарство недвосмислено делило исти став, с тим што је било мишљења да то не треба да се ради преко ноћи, јер је до недавно текао процес измене европског законодавства и усвајање нових прописа у овој области у оквиру ЕУ институција.

Нова европска правила почињу да се примењују у мају 2018. године, а то је и временски рок у коме се очекује да ће и нови закон почети да се примењује у Србији“, нагласила је Кубуровић и додала да су у изради Нацрта закона узете у обзир и препоруке Повереника.

На конференцији, коју су организовали Министарство правде, Центар за унапређивање правних студија и Мисија ОЕБС-а, говорио је и шеф те мисије Андреа Орицио, док је правни експерт Савета Европе Грејем Сатон представио садржину и домашај нових европских докумената о заштити података о личности, са посебним освртом на правила о заштити података о личности у сектору безбедности.

Видео материјал можете бесплатно преузети на сајту www.infobiro.tv