Мнистарка правде Нела Кубуровић састала се данас са подсекретаром УН за геноцид Адамом Дијенгом, са којим је разговарала о процесуирању ратних злочина у региону и доприносу Хашког трибунала у постизању регионалног помирења.

Кубуровић и Дијенго су се сагласили дa je питaњe прoцeсуирaња рaтних злoчинa и решавање питања нeстaлих oсoбa вeoмa знaчajнo, као и да у будућности неће бити правог помирења уколико у свим државама региона не буде постојала политичка воља за решавање ратних злочина.

Министарка Кубуровић је указала да је Србија посвећена том питању, што се види кроз рад Тужилаштва за ратне злочине, као и кроз стратешка документа које је донела Влада Србије.  Она је додала да се у последње време доста говорило о ратним злочинима и регионалној сарадњи, нарочито након завршетка рада Хашког трибунала, чији је рад Србија оценила као селективан у односу на српске жртве, што показује и статистика о његовом раду.

Кубуровић је истакла и да је Србија једина држава која је у потпуности сарађивала са Хашким трибуналом, да је одговарала на све његове захтеве и изручила све оптужене, али да српске жртве нису нашле правду пред том судском инстанцом.

Кубуровић је навела и да Србија са БиХ остварује сарадњу у процесуирању ратних злочина, за разлику од Хрватске, где је та сарадња у потпуности изостала.

Дијенго је казао да после затварања Хашког трибунала није дошло до потпуног помирења у региону.

Он је додао да све државе у региону морају заједно да раде на помирењу и успостављању стабилности, а да томе може да дорпинесе једино процесуирање ратних злочина у тим државама.

Дијенго је нагласио да УН желе да подрже тужилаштва у Србији, БиХ и Хрватској како би успоставили бољу сарадњу у процесуирању ратних злочина, наводећи да је у оквиру посете Србији имао добар састанак са представницима Тужилаштва за ратне злочине.