„Радни текст измена Устава Србије неће бити повучен из процедуре, он ће бити редигован у складу са мишљењима који су пристигли и такав послат Венецијанској комисији“, истакла је министарка правде Нела Кубуровић на четвртом, завршном округлом столу о Радном тексту измена Устава у Палати Србија.

Кубуровић је нагласила да је мишљење струкe битнo кaдa су у питaњу измeне Устaвa, aли да, с обзиром да се ради о промени највишег правног акта и да су за то заинтересовани сви грађани, неће бити једино које ће бити узето у обзир.

Она је указала да је министарство и даље отворено за све предлоге и сугестије, будући да се други круг јавне расправе завршава 8. марта, после чега ће бити израђен коначан нацрт текста измена који ће бити упућен Венецијанској комисији на мишљење.

„Без позитивног мишљења Венецијанске комисије се неће ићи у даљу процедуру усвајања“, нагласила је Кубуровић и додала да је Министарство правде имало инклузиван и транспарентан процес предлагања амандмана, будући да је кроз два круга јавне расправе свим заинтересованим странама било омогућено да изнесу своја мишљења – представницима струковних удружења, цивилног сектора, грађанима, представницима адвокатуре.

Министарка правде је истакла да предложеним амандманима министарство не уводи никаква нова решења која не постоје у земљама у ЕУ и земљама у региону и да су сви предложени амандмани у складу са препорукама Венецијанске комисије и европским стандардима.

Кубуровић је поновила да је циљ измeнa Устaвa Србиje пoстизaњe нeзaвиснoсти судствa, aли дa сe нa тoм путу нe смejу зaбoрaвити устaвни принципи пoдeлe влaсти нa извршну, зaкoнoдaвну и судску, односно баланс три гране власти и њихову узајамну контролу.

Министарка правде је детаљно одговорила на све примедбе које су се могле чути током јавне расправе, наводећи да јој је јако жао што на данашњем округлом столу није било представника оних удружења који су били најгласнији у критикама Радног текста измена Устава Србије.

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је да је влада у претходном периоду била посвећена економској реформи и реформи јавне управе, али да све што је до сада урађено на том пољу може да падне у воду уколико се не фокусира на владавину права и уколико не буде направљено ефикасније судство.

„Поносна сам што живим у земљи у којој се 9 месеци ради на изменама Устава, како би судство било независније, одговорније и ефикасније. Ово не радимо јер је то потребно Поглављу 23, већ због тога што је то у интересу грађана“, нагласила је Брнабић.

Она је замолила све учеснике тог процеса да се врате на то да интерес грађана буде на првом месту.

На четвртом округлом столу, који је уједно и завршни уочи завршетка јавне расправе 8. марта, говорио је и шеф мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио.