Министарство правде је у оквиру „Недеље отворених података“, која у организацији Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије почиње данас и траје до 11. марта, први пут објавило изводе из својих евиденција у форми отворених података.

Министарство правде је 3. марта, на Међународни дан отворених података, на националном Порталу отворених података (data.gov.rs) објавило изводе из пет евиденција за које је надлежно. У питању су изводи из Регистра судских вештака, Регистра посредника, Регистра правних лица која обављају посао вештачења, Именика јавних извршитеља и заменика јавних извршитеља и списак јавнобележничких канцеларија у форми машински читљивих података, што је први корак правосуђа ка пракси отварања података који су подобни за јавну обраду. То значи да заинтересована лица могу да употребљавају податке из тих регистара бесплатно, путем интернета, у облику који је подобан за рачунарску обраду.

„Недеља отворених података" се организује у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (UNDP).

Одсек за е-правосуђе Министарства правде наставиће да улаже напоре у правцу концепта отворених података, уз планирано редовно ажурирање и додавање нових података на порталу data.gov.rs и уз техничку и стручну подршку УСАИД пројекта „Владавина права у Србији".

Национални Портал отворених података (data.gov.rs) је место на коме се објављују информације о скуповима отворених података, које објављују државни органи Републике Србије.