Министарка правде Нела Кубуровић и министар правде Републике Српске Антон Касиповић састали су се данас у Бања Луци и том приликом истакли добру сарадњу два министарства чему додатно доприносе изузетни односи између Србије и Републике Српске.

Узимајући у обзир да се данас у Бања Луци обележава 10 година постојања нотаријата у Републици Српској, министарка Кубуровић је истакла да су колеге из Републике Српске пружиле својим знањем и искуствима велику подршку приликом увођења јавних бележника у правни систем Републике Србије. Она је указала да је искуство нотара и колега из самог Министарства правде РС било од значаја за ефикасно успостављање јавно-бележничке професије у Србији 2014. године.

Министарка Кубуровић је рекла да Министарство правде у Србији  ради на унапређењу Е-правосуђа, које ће јавним бележницима, али и јавним извршитељима и правосудним органима омогућити међусобну размену података као и повезивање са регистрима других државних органа, како би неопходне податке добијали у реалном времену („на клик“). Она је истакла да је таква размена података већ успостављена између више државних институција, органа и правосудних професија, и да је она посебно важна са Министарством унутрашњих послова, јер омогућава најпре судовима да брзо дођу до потребних информација, чиме се значајно утиче на скраћење судских поступака.

Два министра правде су изразили обострани интерес за унапређење будуће сарадње и истакли да ће размена искустава, посебно у области Е-правосуђа додатно унапредити правосуђе како Србије тако и Републике Српске.

Након састанка са министром Касиповићем, министарка Кубуровић присуствовала је пријему, који је председник Републике Српске Милорад Додик организовао поводом десетогодишњице обележавања нотаријата.

На свечаној академији, која је одржана непосредно након пријема, министарка Кубуровић је истакла да су Србија и Јавнобележничка комора Србије отворене за сваки вид сарадње са колегама из Републике Српске, будући да је сарадња Србије и Републике Српске на највишем могућем нивоу. Министарка Кубуровић је нагласила да су нотари у Републици Српској оправдали поверење које им је законодавац дао и пожелела им да у будућем раду истрају на јачању полажаја и ширењу својих надлежности.

Свечаној академији присуствовали су и председник РС Милорад Додик, министар правде РС Антон Касиповић, председник Јавнобележничке коморе Србије Миодраг Ђукановић, председник Врховног суда БиХ, председник Високог судског и тужилачког савета БиХ, потпредседница Међународне Уније нотара, као и представници Немачке нотарске коморе.

Видео материјал можете бесплатно преузети на сајту www.infobiro.tv