Министарка правде Нела Кубуровић присуствовала је данас представљању Извештаја о реализацији програма и остваривању будућих активности Правосудне академије и истакла да треба да се ради на инфраструктурном унапређењу, као и на унапређењу њених капацитета.

„Истичем још једном значај рада Правосудне академије и само уколико имамо квалитетно обучене судије, можемо да говоримо и о независном, одговорном судству и судству каквом тежимо“, рекла је министарка на представљању извештаја у Палати Србија.

Кубуровић је указала да је Правосудна академија у претходној години оправдала поверење које јој је дато, пре свега кроз обуке које је спроводила за примену нових закона, као што су Закон о спречавању насиља у породици и Закон о надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, корупције и тероризма. Она је нагласила да је за ове законе обуке прошло више од 1.000 учесника и то не само судија и тужилаца, већ и судијски и тужилачки помоћници, као и полицијски службеници.

Она је рекла да су Министарство правде и Правосудна академија последњих месеци били у жижи јавности након објављивања првог радног текста уставних амандмана, пре свега, због одредбе да будући носиоци правосудних функција који се први пут бирају у судове првостепене надлежности  као и заменици јавних тужилаца који се први пут бирају, треба да прођу одговарајућу обуку, како би испунили услове за избор.

„Предлогом уставних амандмама који су упућени Венецијанској комисији предвиђено је да кандидати који се први пут бирају у судове и јавна тужилаштва морају проћи одговарајућу обуку у институцији која је за то надлежна“, рекла је министарка Кубуровић.

Такође, министарка правде указала је да је радним текстом Уставног закона који је истовремено објављен са предлогом уставних амандмана, прецизирано да ће се Закон о Правосудној академији усагласити са предложеним уставним променама, уз прецизирање да ће врста обуке зависити од дужине радног искуства и врсте посла који су кандидати обављали.

Додала је да Европска комисија указује да треба радити на јачању иницијалне и сталне обуке као и да кроз јачање капацитета Правосудна академија треба да буде права тачка уласка на судијску функцију.

„Свакако оно што нам предстоји је детаљна реформа, не само Правосудне академије, већ и реформа која ће пратити измене и Закона о судијама, Закона о уређењу судова, Закона о јавном тужилаштву, Закона о Високом савету судства, Закона о Високом савету тужилаштва... Очекује нас велики посао и верујем да ћемо сви заједно учествовати у изради будућих нацрта закона, у чијој изради ће пресудну улогу имати струка“, закључила је Кубуровић.