Државни секретар Министарства правде Мирко Чикириз учествовао је данас на Завршној конференцији пројекта „Унапређење капацитета у правосуђу – јачање владавине права“ на којој је истакао да је један од кључних актера у процесу реформе правосуђа Правосудна академија.

Он је указао да је кроз сталну обуку Правосудне академије током 2017. прошло скоро 11.000 учесника, као и да је одржано чак 400 семинара који су покрили различите области релевантне за наш правни систем.

Такође, Чикириз је напоменуо да је Правосудна академија организовала и бројне обуке неопходне за примену нових закона, као што су Закон о спречавању насиља у породици и Закон о надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, корупције и тероризма и да је кроз те обуке прошло више од 1.000 кључних актера који ће у пракси примењивати нове прописе.

Директор Правосудне академије Ненад Вујић рекао је да је пројекат подршке Правосудној академији трајао две године и да га је финансирала ЕУ, а да је главни циљ јачање капацитета Правосудне академије, као и помоћ тој академији у достизању обавеза које има према Акционом плану за Поглавље 23.

Вујић каже да је кроз тај пројекат развијан и Центар за документацију и истраживање, унапређивана евалуација, селекција ментора и предавача, као и да су унапређивани нови правилници о менторима и предавачима, као и приручници за обуку.

Он је додао да је на тај начин подржан и низ изузетно значајних активности Правосудне академије, попут обуке и припреме судија, тужилаца и полиције за примену Закона о спречавању насиља у породици.

Завршној конференцији „Унапређење капацитета у правосуђу – јачање владавине права“, коју су организовали Правосудна академија и пројекат који финансира ЕУ присуствовали су и амбасадор Делегације ЕУ Сем Фабрици, председник Високог касационог суда и Високог савета судства Драгомир Милојевић, вођа пројекта судија Хуан Карлос да Силва.