Акциони план за Поглавље 23, као један од најважнијих задатака, предвиђа успостављање система подршке жртвама, сведоцима и оштећенима, рекла је данас министарка правде Нела Кубуровић на скупа којим је обележен почетак пројекта Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији, који  финансира Европска унија.

Она је истакла да ће управо кроз овај Пројекат почети израда Националне стратегије за подршку жртвама, оштећенима и сведоцима, која ће се ослонити на искуства и добру праксу земаља чланица ЕУ.

Кубуровић је подсетила да је Србија до сада спровела бројне активности у тој области,  а да је Министарство правде образовало Радну групу која ће уз подршку Мисије ОЕБС-а радити на изради Стратегије, у којој ће бити представници правосудних органа, МУП-а, Министарства рада, као и цивилног сектора.

Законима је побољшана координације државних органа у заштити жртава насиља  у породици и једногодишња примена Закона о спречавању насиља у породици дала је добре резултате“, нагласила је Кубуровић.

Она је нагласила да је од јуна прошле године размотрено више од 40.000 случајева породичног насиља, да су судови изрекли више од 14.000 хитних мера и да је израђено  више од 10.000 индивидуалних планова заштите и подршке жртвама. Такође, она је подсетила и на кампању „Искључи насиље“, чији је циљ да се жртве оснаже да насиље пријаве, као и да су отворене службе за информисање жртава и сведока у свим вишим јавним тужилаштвима.

Кубуровић је рекла и да је за жртве кривичних дела важна и бесплатна правна помоћ и позвала представнике адвокатуре и невладине организације да коначно постигну консензус, како би Влада Србије усвојила Нацрт закона о бесплатној правној помоћи.

Такође, она је истакла је да се пружање подршке жртвама остварује и смањивањем њихове поновне виктимизације, али и у поступцима за накнаду штете.

Када је реч о рањивим групама, Кубуровић је рекла да је скоро свој деци жртвама сексуалних кривичних дела и насиља у породици пружена подршка и да је жртвама омогућена финансијска помоћ. Она је нагласила да ће реализација Пројекта омогућити успостављање одрживог система служби подршке и заштите жртава, који ће приближити Србију европским стандардима.