Министарка правде Нела Кубуровић састала се данас у оквиру другог дана Међународног форума о правној сарадњи „Појас и пут“, који се одржава од 2. до 3. јула у Пекингу, са министром правде Народне републике Кине Фуом Џенгхуом са којим је разговарала о унапређењу правне сарадње између две државе, као и о хармонизацији прописа који ће ојачати даље спровођење Иницијативе „Један појас, један пут“.

На састанку је истакнуто да је потребно унапредити билатералне односе између два министарства правде кроз потписивање нова четири уговора о међународној правој помоћи у кривичним и грађанским стварима, узимајући у обзир све интензивнију сарадњу између Србије и Кине у свим друштвеним областима.

Такође, министри су се усагласили да је потребно јачати директну сарадњу између правосудних институција, као и правосудних професија две државе.

У циљу хармонизације права држава које су прихватиле иницијативу „Један појас, један пут“, министри правде су нагласили да је неопходно израдити заједничку платформу у области грађанског и привредног права, како би се предупредили могући спорови у оквиру интезивне привредне сарадње.