Министарка правде Нела Кубуровић и представници аустријске фирме Штрабах“ потписали су данас Уговор о извођењу радова на изградњи нове зграде правосудних органа у Крагујевцу.

У новој згради, која ће имати преко 23.000м2, биће смештено 11 правосудних органа и радиће више од 800 запослених. Како је након потписивања истакла министарка Кубуровић, за изградњу нове Палате правде у Крагујевцу издвојено је око 25 милиона евра и финансира се у потпуности из Буџета Републике Србије.

Кубуровић је нагласила да ће се почетком септембра поставити камен – темељац, као и да верује да ће „Штрабах“ – најбољи понуђач на јавној набавци Министарства правде, испоштовати услове уговора и да ће за нешто више од три године потпуно нова зграда бити отворена.

„Нова згада ће грађанима олакшати приступ правди, јер ће кретање предмета биће брже, биће лакша комуникација између правосудних органа, што ће смањити време трајања самог поступка“, указала је министарка правде.

Кубуровић је додала да је пре потписивања уговора имала прилике да обиђе постојећу зграду у Крагујевцу, у којој су, поред Апелационог, смештени и Основни и Виши суд и напоменула да су суднице у подруму и да судије раде у веома неадекватним условима.

Она је додала ће изградњом нове зграде правосудних органа у Крагујевцу, што је највећи правосудни инфраструктурног пројекат у последњих неколико деценија у Србији, овај град добити зграду достојну функције коју обављају и судије и тужиоци.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић, који је присуствовао потписивању уговора, истакао је да је то доказ да је Влада препознала Крагујевац као регионални центар и да му поново враћа значај који је имао. Он је додао да ће, према договору који има са Министарством правде, зграда садашњег суда прећи у власништво града Крагујевца и с обзиром на њен историјски значај, у њој ће бити смештен један од будућих музеја града Крагујевца.

Председник Врховног касационог суда и Високог савета судства Драгомир Милојевић рекао је да је потписивање уговора резултат рада Министарства правде, које је предложило Влади Србије реализацију овог пројекта. Он је истакао да нов зграда и добри услови рада доприносе и угледу суда.

Председница Апелационог суда у Крагујевцу Дубравка Дамјановић рекла је да је данас велики и дуго очекивани дан, пре свега за све посленике правосуђа који живе и раде у Крагујевцу.

Она је истакла да је чином потписивања коначно стигла потврда да ће правосудни органи у Крагујевцу ускоро имати јако добре услове за рад, у којима ће сви запослени моћи да остваре свој максимум, без напора које су чинили у тешким и лошим смештајним условима.