Министарство правде објавило је данас, 15. октобра 2018. године на својој интернет презентацији нови Нацрт уставних амандмана у области правосуђа који је унапређен са коментарима стручне јавности који су били изнети на округлом столу Министарства правде одржаном 18. септембра 2018. године у хотелу Метропол.

Министарство правде подсећа да је од маја 2017. године до данас организовало две фазе јавних расправа у оквиру којих је одржано више од 10 округлих столова широм Србије.

Прва верзија радног текста амандмана Министарства правде на Устав Републике Србије у делу који се односи на правосуђе је објављен 22. јануара 2018, након чега је спроведен други круг јавне расправе.

На основу закључака јавне расправе радни текст амандмана је ревидиран, а велики део изнетих сугестија стручне јавности је прихваћен. Ревидирани радни текст амандмана на Устав Републике Србије, Министарство правде је објавило 13. априла 2018. године и исти је прослеђен Венецијанској комисији на мишљење.

Комисија је детаљно размотрила текст Нацрта уставних амандмана и на одређене одредбе дала коментаре и препоруке. Министарство правде је 11. септембра 2018. године објавило нови Радни текст предлога уставних амандмана који је у потпуности усаглашен са препорукама Венецијанске комисије.

Поводом новог Нацрта, Министарство правде је организовало округли сто на којем су присуствовали представници свих релевантних правосудних институција и организација цивилног друштва, као и међународних институција којима су представљени амандмани.

Након детаљних разматрања коментара који су се могли чути на округлом столу, Министарство правде објавило је четврту ревидирану верзију Нацрта уставних амандмана.