Друштво за информатику Србије доделило је похвалницу Министарству правде за изванредан допринос у развоју информатике у 2018. години у области иновативне примене ИКТ у пословном окружењу за пројекат „Видео саслушање лица у затвору путем заштићене интернет везе – Skype For Business“ и у области развијеног и примењеног хардверског или софтверског производа за апликацију Министарства правде „Промет непокретности“.

Пројектом „Видео саслушање лица у затвору путем заштићене интернет везе – Skype For Business“ Министарство правде успоставило је аудио-видео комуникацију између кривичних одељења основног и вишег суда и Казнено-поправног завода у Сремској Митровици, која судијама омогућава саслушавање лица која издржавају казну затвора без њиховог довођења у судницу.

Видео конференција између кривичних одељења основног и вишег суда и Казнено-поправног завода у Сремској Митровици обавља се у оквиру заштићене правосудне мреже, без коришћења инфраструктуре која се налазе ван територије Републике Србије.

Основни ефекат овог система огледа се у елиминацији потребе за довођењем у судницу лица која се налазе на издржавању казне затвора, чиме се решава низ безбедносних ризика и остварују уштеде у буџету.

У току наредне године министарство планира ширење система за видео конференцију на 70 одсто саслушања.

Такође, апликацију „Промет непокретности“ имплементирало је Министарство правде, а она представља напредно решење које користе јавни бележници за завођење исправа које солемнизују и оверавају у поступку промета непокретности, као и за завођење пореских пријава пореза на имовину и пренос апсолутних права које прате те исправе.

Та апликација омогућава претрагу оверених уговора о промету непокретности путем које јавни бележници са сигурношћу могу утврдити да ли је предметна непокретност од 1. јануара 2011. године већ прометована, чиме су грађани заштићени од двоструких продаја непокретности. Овако заокруженим процесом у потпуности је испуњен концепт „One Stope Shop-a“.

Путем Правосудног информационог система (ПИС), јавним бележницима је омогућен увид у електронску евиденцију Републичког геодетског завода, на основу ког могу да прибаве електронски приказ листа непокретности. Тај лист они могу да одштампају и приложе у предмет, што из праксе избацује потребу да грађани доносе извод из листа непокретности из надлежне службе катастра у папирној форми.

 Основни ефекат новог система огледа се у томе што је претходних пет корака који су грађани морали да ураде, сада све спојено у један корак - одлазак у јавнобележничку канцеларију.