Министарка правде Нела Кубуровић састала са данас са амбасадором САД у Србији Њ.Е. Кајлом Скатом, са којим је разговала о подршци коју Сједињене Америчке Државе пружају Србији у домену унапређења рада правосуђа.

Амбасадор Скат поздравио је данашње ратификовање Споразума о изручењу између Србије и САД од стране Народне скупштине, који су министарка правде и он потписали још 2016. године и истакао да је тај споразум важан за јачање односа две држве.  

Министарка Кубуровић и амбасадор су се сагласили да САД пoсредством УСАИД-а и Амбасаде САД у Србији континуирано подржава унапређење владавине права и борбу против корупције у Србији.

Министарка правде је навела да САД велику помоћ јачању ефикасности правосуђа пружа Србији кроз УСАИД-ов пројекат „Владавина права“, чији су експерти израдили и први радни текст нове Националне стратегије унапређења рада правосуђа у Србији, који представља основу за даљи рад чланова радне групе. Она је навела да ће ускоро бити израђен први нацрт те стратегије, након чега ће бити позвана стручна јавност и цивилни сектор да се укључе у даље унапређење текста нацрта.

Поред наведеног, министарка Кубуровић је навела да наведени УСАИД пројекат помаже Министарсту правде и када је реч о изменама и допунама Закона о извршењу и обезбеђењу, као и у јачању капацитета Државног правобранилаштва.

Говорећи о борби против корупције, амбасадар је позитивно оценио резултате рада нових антикорупцијских центара (формираних по основу Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције) и указао да САД дају подршку борби против корупције и кроз организовање стручних обука за судије и тужиоце.