Министарка правде Маја Поповић изјавила је током посете КПЗ-у Панчево, да услови за боравак лица лишених слободе у том заводу испуњавају стандарде Савета Европе и истакла да је Министарство правде посвећено испуњавању обавеза из преговарачког Поглавља 23, које се односе на правосуђе и основна права грађана.

„Министарство поклања огромну пажњу побољшању услова у којима бораве лица лишена слободе и инсистира на хуманом извршењу казне“, рекла је она и додала да завод у Панчеву, који је отворен 2018, по свим карактеристикама може да се пореди са најсавременијим затворима Европске уније.

Поповић је указала да је завод грађен по принципу такозваних паметних зграда, што омогућава економичну употребу воде, струје и гаса, због чега је похвалила, како је навела, домаћински приступ завода у располагању буџетским средствима.

Министарка је подсетила да је завод опремљен намештајем који су произвели осуђеници који су претходно прошли обуку у металском и дрвном погону у заводу у Сремској Митровици, Нишу и Пожаревцу, чиме су остварене огромне уштеде у буџету Републике Србије.

У заводу је представљено 30 нових специјалних возила за превоз лица лишених слободе, за које је директор Управе за извршење кривичних санкција, Дејан Царевић, рекао да испуњавају највише стандарде у погледу безбедности.

„Заводи данас добијају нова возила којима се подиже ниво безбедности и квалитета, а колико су они важни најбоље говори податак да се у целој земљи  неколико десетина лица дневно превезе у судове, болнице и друге заводе“, истакао је Царевић.

Возила, која су у потпуности термоизолована, имају антивандал камере са меморијским снимањем у делу у коме се превозе осуђена и притворена лица, а сва возила поседују и боце са кисеоником за лица лишена слободе.

Испред Министарства правде, КПЗ Панчево посетили су и шеф Кабинета Маријана Савић Симић, посебни саветник Снежана Радановић и саветник Саша Гегић.