Осуђена лица из Казнено-поправног завода у Београду (Падинској скели) учествују данас на првом Интерконтиненталном првенству у шаху организованом за лица лишена слободе из 31 земље.

Реч је о такмичењу у коме шест осуђених лица играју онлајн партије са супротним тимовима, користећи рачунаре у овом заводу.

Директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић изразио је задовољство што осуђена лица имају могућност да учествују на првом такмичењу ове врсте.  

„Бићемо део свих пројеката који померају границе слободе, а неке културне  активности у нашем систему су јединствене у односу на друге затворске системе, попут ликовних колонија на којима осуђена лица уче технике сликања од академских сликара“, истакао је Царевић.

Првенство је покренуо бивши светски првак у шаху Анатолиј Карпов у сарадњи са Светском шаховском федерацијом (ФИДЕ) и канцеларијом шерифа округа Кук  америчке држав Илиноис.


Такмичење је део великог пројекта ФИДЕ „Шах за слободу“ који има за циљ популаризацију шаха међу осуђеним лицима у целом свету.
У КПЗ Београд (Падинска скела) се већ дуже време организују шаховска секција и турнири у шаху, а учешће на првом такмичењу ове врсте биће подстицај и за осуђена лица у другим заводима да се укључе у свет шаха.