У Министарству спољних послова данас је потписан Протокол о сарадњи МСП, Правосудне академије и Министарства правде, којим је предвиђено формирање електронске базе међународних уговора.

Протокол који подстиче сарадњу у области међународног уговорног права, потписали су министар спољних послова Никола Селаковић, министарка правде Маја Поповић и Ненад Вујић, директор Правосудне академије.

Након церемоније потписивања, министар Селаковић је истакао да овим Протоколом МСП наставља са процесом дигитализације свог рада.

Рекао је да је дигитализација започета увођењем е-Конзулата који омогућава лакше добијање радних виза типа Д страним држављанима, а потом и електронског заказивања конзуларних услуга.

Шеф српске дипломатије напоменуо је да ће дигитализовањем базе свих међународних уговора, чији је потписник наша држава, бити олакшан рад судијама и тужиоцима, али и запосленима у МСП.

Према речима министра Селаковића, МСП ће наставити са процесом дигитализације, као и са процесом електронске управе, како би се што ефикасније и боље обављали послови, како у МСП, тако и у дипломатско-конзуларним представништвима Србије.

Министарка правде Маја Поповић изразила је задовољство поводом потписивања Протокола, рекавши да је од велике важности што ће на једном месту бити сублимирани сви међународни уговори чији је потписник Србија, а који на снази.

Директор Правосудне академије рекао је да потписани Протокол унапређује е-правосуђе и целокупну е-управу, истакавши да је ово искорак којим се унапређује и целокупан наш систем.

Преузето од Одељења за прес и јавну дипломатију Министарства спољних послова