Министарство правде Републике Србије, у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој у Србији (УНДП) и Популационим фондом Уједињених нација (УНФПА), организовало је семинар „Ефикасан институционални одговор на насиље у породици“, који се одржава 17. и 18. марта, на подручју Сремског округа.

Од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици, Министарство правде је посебну пажњу посветило оспособљавању и обуци чланова Група за координацију и сарадњу, те је до сад пружена подршка у 25 основних јавних тужилаштава.

Имајући у виду пресудан значај мултисекторске сарадње надлежних институција за унапређење заштите свих жртава насиља у породици и партнерског насиља, државна секретарка Министарства правде Бојана Шћепановић је у свом обраћању истакла да је циљ семинара пружање одговора на изазове и могуће недоумице које настају у примени Закона о спречавању насиља у породици и раду Група за координацију и сарадњу, основаних при Основним јавним тужилаштвима у Сремској Митровици, Руми и Старој Пазови.

,,Насиље у породици и насиље над женама представља вид изузетно опасног друштвеног понашања, те је неопходно да се мере које овај закон прописује доследно и једнообразно примењују на територији целе Републике Србије“, закључила је државна секретарка.

Уз учешће 58 представника надлежних институција,  семинару су присуствовале и посебнa саветницa у Министарству правде Снежана Радановић, представница Сектора за нормативу Неда Марковић, као и представнице Групе за спречавање насиља у породици у Министарству правде Ивана Славнић и Горјана Мирчић Чалуковић.