„Министарство правде на транспарентан и инклузиван начин спроводи поступак израде сета правосудних закона, чему значајно доприноси и процес консултација са известиоцима Венецијанске комисије, са којима је у досадашњем раду оставрена одлична сарадња. Након што радне групе финализују рад на изради правосудних закона, радне верзије биће послате на мишљење Венецијанској комисији и отпочеће спровођење свеобухватне јавне расправе“, изјавила је министарка правде Маја Поповић током разговора са шефом мисије Савета Европе у Републици Србији Тобиасом Флесенкемпером.

Поповић је упознала Флесенкемпера са резултатима у области реформе правосуђа, као и планираним даљим активностима у циљу усклађивања нормативних решења са променама Устава у року који је предвиђен Уставним законом.

Захваливши се на подршци коју Савет Европе пружа Републици Србији, министарка правде је нагласила да се јачање независности судства и самосталности јавних тужилаца не може остварити без доношења квалитетних правосудних закона.

Флесенкемпер је истакао да је Савет Европе партнер Републици Србији у овом процесу и изразио спремност да се и у будућности настави сарадња на високом нивоу ради јачања владавине права.

Састанку су присуствовали помоћник министарке правде Бранислав Стојановић и национални координатори пројекта Савета Европе „Подршка реформи правосуђа у Србији“ Данко Рунић и Дарја Котуровић.