„Република Србија остаје посвећена процесуирању ратних злочина без обзира на националну, етничку и верску припадност или статус учиниоца и жртве“, изјавила је министарка правде Маја Поповић, на отварању Регионалне конференције јавних тужилаца о сарадњи у процесуирању ратних злочина. Обраћајући се присутним учесницима Конференције, која је од 10-11. октобра одржана у Београду, Поповић је нагласила да наша земља чврсто стоји на становишту да сваки ратни злочин мора бити адекватно кажњен, без обзира ко га је извршио, због чега је неопходно да и државе у региону предузму исте кораке.

Mинистарка правде је подсетила да је Влада Републике Србије усвојила Националну стратегију за процесуирање ратних злочина за период од 2021. до 2026. године и Акциони план за њену примену.

Министарка правде скренула је пажњу на чињеницу да се представници Државног одвјетништва Републике Хрватске нису одазвали позиву на Регионалну конференцију, на којој су били присутни представници правосудних органа из целог региона. Она се осврнула и на изјаве државног руководства Хрватске, које недвосмислено указују да оптужени за ратне злочине, извршене бомбардовањем колоне цивила на Петровачкој цести, неће сносити кривичноправну одговорност. Наведене изјаве су супротне свим нормама међународног хуманитарног права, указала је Поповић.

Министарка правде је даље додала: „У наведеном предмету, органи Републике Србије поступају у складу са својим надлежностима које су утврђене законом. Сигурна сам да је оптужница која је подигнута у конкретном случају заснована на чврстим доказима из којих произилази оправдана сумња да су оптужени извршили кривична дела која су им стављена на терет. Одлучност Републике Србије у испуњавању својих међународних обавеза, које се између осталог састоје и у процесуирању ратних злочина, још једном је доказана подизањем ове оптужнице. Сви они који у Хрватској „бурно коментаришу“ подизање оптужнице и унапред аболирају извршиоце ратних злочина, требали би уместо бурних реакција да допринесу сарадњи у конкретном предмету и ефикасном процесуирању ратних злочина, јер је то будућност регионалне сарадње. Недопустиво је да се не процесуирају предмети само онда када су жртве Срби, а посебно када су то стари људи, жене и деца. Жртве ратних злочина се не смеју посматрати кроз призму припадности неком народу, нацији, полу или вери. Оно што посебно забрињава је чињеница да бурне реакције долазе из земље чланице Европске Уније, а да такав наратив не буде недвосмислено осуђен од стране свих оних који штите европске вредности.“

„Република Србија чврсто стоји на становишту да сваки ратни злочин мора бити адекватно кажњен без обзира ко га је извршио. Зато посебно истичем да је неопходно да и државе у региону предузму исте кораке. У том смислу, указала бих да су Министарство правде, Тужилаштво за ратне злочине, као и други надлежни органи Републике Србије спремни да реализују активности из својих надлежности по овом питању, јер Република Србија води одговорну политику помирења у региону, без које нема будућности, стабилности, нормализације односа и економског развоја“, закључила је Поповић.