У претходном периоду, Министарство правде, на челу са министарком Мајом Поповић, било је посвећено припреми правосудних закона, које је Народна скупштина усвојила на 1. ванредној седници у 13. сазиву. Усвајањем правосудних закона омогућено је спровођење промена Устава и њихово увођење у правни живот Србије.

Усвајању правосудних закона претходио је транспарентан и инклузиван процес јавне расправе, који је спровело Министарство правде.

О правосудним законима мишљење је дала и Венецијанска комисија, која је оценила да су генерално добро структурирани, јасно написани и да покривају све тачке које треба покрити, као и да заједно са променама Устава имају потенцијал да донесу позитивне промене у правосуђу. 

Усвајање правосудних закона представља значајан корак у јачању владавине права и повећању правне сигурности. Они утиру пут независнијем судству и самосталнијем јавном тужилаштву и њиховој модернизацији.

Усвајање ових закона ће свима нама, грађанима Републике Србије, омогућити ефикасније и јефтиније остваривање и заштиту права пред судовима и јавним тужилаштвима и суђење у разумном року. 

Уједно, овим законима се повећава одговорност судија и носилаца јавнотужилачке функције. Већа правна сигурност, која ће бити остварена доношењем ових закона, последично ће довести и до повећања домаћих и страних инвестиција, а самим тим и животног стандарда свих грађана Републике Србије.