Министарка правде Нела Кубуровић, министар одбране Александар Вулин, као и представници институција које су учествовале у спровођењу Пројекта „Једно дрво за једног ратника“ засадили су данас саднице храста у Арборетуму Шумарског факултета Универзитета у Београду чиме је свечано заврешен поменути Пројекат.

Министарка Кубуровић је подсетила да је Министарство правде 2014. године иницирало идеју реализације пројекта „Једно дрво за једног ратника“, поводом стогодишњице од почетка Првог светског рата и захваљујући споразуму са Шумарским факултетом и ЈП Србијашуме, за четири године посађено је близу 1.300.000 стабала.

Пројекат „Једно дрво за једног ратника“, симболично је започет садњом дрвећа на Церу, трајао је четири године, а завршава се управо када се обележавала стогодишњица од потписивања примирја“, истакла је Кубуровић. Такође, она је рекла да је циљ Пројекта био да се Србија подсети великих битака у Првом светском рату и да се садњом 1.300.000 стабала, што одговара броју настрадалих Срба, ода почаст свим српским жртвама који су страдали за ослобођење Србије.

Министарка Кубуровић је истакла да је поред сећање на херојске жртве српског народа, Пројекат имао за циљ и очување животне средине, као и ширење свести грађана о значају пошумљавања. „Захваљујући овом пројекту, санирана су многа клизишта, засађено више од 700 хектара шуме на 250 локација широм Србије“, рекла је Кубуровић. Такође, она је подсетила да је више од 2000 лица лишених слободе из 21 установе за извршење кривичних санкција учествовало у садњи дрвећа у оквиру овог Пројекта, што је допринело њиховој ресоцијализацији.

Данас у установама за извршење кривичних санкција има близу 11.000 осуђених лица и свакако један од третмана који утиче на њихову ресоцијализацију, да се осете друштвено корисним, био је овај Пројекат“, рекла је министарка Кубуровић и додала да је ово само један од видова унапређења положаја осуђених лица и њихове ресоцијализације.

Министарка Кубуровић изразила је велику захвалност Шумарском факултету Универзитета у Београду, студентима тог факултата, ЈП „Србијашуме“, као и Министарству одбране, с обзиром на то и да су и војници учествовали у реализацији Пројекта.

Министар одбране Александар Вулин је истакао да је пројекат „Једно дрво за једног ратника“ , показао колико је велика успомена на српске претке. “Ово је мали и скромни допринос Министарства одбране успомени на наше претке и више од тога – наш понос што смо учествовали у једној великој акцији, где је читаво друштво показало велику хуманост, али показало и како се памте они који су вредни памћења и они који су били пре нас“, рекао  је Вулин.

Директор ЈП „Србијашуме“ Игор Брауновић је указао да је у протекле четири године, акција спроведена на више од 250 локација, и да су саднице засађене на више од 700 хектара. „Налазимо се пред самим крајем акције и једино што нам не служи на радост, јесу велике жртве које је Србија кроз историју положила за мир и слободу. Време које је пред нама захтева од нас да то и сачувамо“, рекао је Брауновић.

Припала нам је велика част да се на симболичан начин ова племенита акција садње за 1.300.000 жртава у Првом светском рату, заврши овде, у Арборетуму Шумарског факултета“, рекао је декан Шумарског факултета Ратко Ристић. Он је истакао да је ова  племенита акција анимирала и покренула десетине људи, институција, а велики допринос дала је и заштити животне средине пошумљавањем стотине хектара голети.

Поред министара Кубуровић и Вулина, саднице су посадили и декан Шумарског факултета Ратко Ристић, директор ЈП "Србијашуме" Игор Брауновић, руководилац пројекта Звонимир Баковић, директор Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде Дејан Царевић, као и директор Дирекције за управљае одузетом имовином Милан Стевовић.

Изјаве и покривалице са догађаја можете преузети са сајта Инфобироа – www.infobiro.tv