Медицински радници у Управи за извршење кривичних санкција, у сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Републичким фондом за здравствено осигурање, моћи ће да приступе сервису јавног здравља и провере да ли су новопримљена притворена и осуђена лица вакцинисана против корона вируса пре доласка у казнено-поправну установу.

Ово ће у великој мери да олакша рад запослених у Служби за здравствену заштиту који ће моћи да провере вакцинални статус и све потребне податке о добијеним вакцинама, као и да унесу податке о имунизованим лицима у казнено-поправним установама.

У овом тренутку је 65 одсто осуђених и притворених лица вакцинисано у целом систему, док у највећем заводу у земљи, КПЗ у Сремској Митровици, број имунизованих прелази 80 одсто.

Захваљујући строгом поштовању мера превенције, тренутно 82 лица лишена слободе има инфекцију корона вирусом, што је 0,7 одсто од укупно 10.552 лица у заводима.

С обзиром на велики број лица који се свакодневно примају у заводима, изазов од ширења инфекције је тим пре и већи због чега се сва новопримљена лица смештају у превентивни карантин од 14  дана и тестирају антигенским тестом.

Током пандемије смо сачували хуман аспект извршења казне и омогућили посете уз строго поштовање мера превенције и ношење заштитних маски и визира које заводи купују за осуђена и притворена лица.

У 10 завода је омогућена комуникација са члановима породице преко „Вибера“ и „Скајпа“, попут ОЗ у Београду, КПЗ у Сремској Митровици и Нишу, а посебан акценат смо ставили на малолетнике и жене тако да овај вид контакта постоји и у КПЗ за малолетнике у Ваљеву, Васпитно-поправном дому у Крушевцу и КПЗ за жене у Пожаревцу.