Министарка правде Маја Поповић свечано је отворила зграду правосудних органа у Крагујевцу, највећи новоизграђени објекат Министартсва правде у последњих неколико деценија. Ова зграда, која се простире на 25.000 м2, седиште је 11 правосудних органа,  и то крагујевачког: Апелационог, Вишег  и Основног јавног тужилаштва, Апелационог, Вишег, Основног, Прекршајног, Привредног суда, као и одељења Прекршајног апелационог и Управног суда и Државног правобранилаштва.

Поповић је подсетила да је Министарство правде започело изградњу овог објекта у августу 2018. године, како би запосленима у правосуђу града Крагујевца омогућило најбоље услове рада, али и наставило да развија и унапређује однос правосудних органа и грађана.

„Правосудни органи смештени у овом објекту надлежни су  за подручје на којем живи око 2,5 милиона грађана Републике Србије. Услови које овај новоизграђени објекат нуди омогућиће грађанима да на једном месту, у разумном року и са што мање трошкова остваре своја права, и обезбедиће већу ефикасност правосуђа. У том циљу, Министарство правде наставља да побољшава не само инсфраструктурне  капацитете правосудних органа, већ да предузима и бројне нормативне активности, које су усмерене на јачање владавине права“, рекла је Поповић, додајући да је нарочито задовољна чињеницом да су радови завршени у року, упркос ванредним околностима изазваних пандемијом вируса COVID 19.

Она је посебно истакла да су радови на изградњи и опремању овог објекта који, како је навела, испуњава не само све протоколе сигурности и безбедности, већ задовољава и све естетске и техонолшке стандарде, у целости финансирани из буџета Републике Србије.

Према њеним речима, сви значајни инфраструктурни пројекти, почев од 2012. године, реализовани су захваљујући одговорној политици председника Александра Вучића и фискалној консолидацији коју је успешно спровео.

То је Министарству правде пружило могућност да се посвети интезивној реализацији реконструкције, изградње и дограње зграда правосудних органа, што раније није био случај, рекла је Поповић.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, која је присуствовала свечаној церемонији, оценила је да без истинске реформе нашег правосуђа, без независног суда, одговорног и ефикасног судства и јавног тужилаштва, унапређење правосудних капацитета нема значај, те да је важно да, док стварамо боље услове за рад правосудног система и запослених у том систему, обезбедимо да људи у сличним зградама могу да раде свој посао одговорно и по савести, не зазирући ни од кога, већ штитећи само грађане и законе наше земље.

Поповић се захвалила председници Владе Ани Брнабић на помоћи и подршци у спровођењу најважнијих реформи, које су допринеле јачању Србије у свим областима, а посебно у области владавине права.

„Честитам свим колегама који ће радити у овој згради, свим грађанима Крагујевца, и свим грађанима Србије, на томе што смо заједно успели да створимо услове за изградњу овог здања у срцу Шумадије, које ће бити понос целе Србије. Живела Србија!“ поручила је министарка Поповић на крају свог излагања.